Guvernul vrea sa aduca Diaspora acasa:”Le platim 50% din salariu sau 600€”

Guvernul doreşte să atragă cât mai mulţi românii din străinătate ca să muncească în ţara lor. Săptămâna trecută s-a dat o ordonanţă de urgenţă, în urma căreia se majorează salariul minim din sectorul agricol la suma de 3.000 de lei net, adică în jur de 600 de euro. O astfel de măsură a fost aplicată şi în sectorul construcţiilor, iar numai în primul an, 40.000 de români au rămas să lucreze în ţară.

Săptămâna aceasta, miercuri, ministrul muncii, Violeta Alexandru, a anunţa că statul va plăti jumătate din salariile românilor care au fost concediaţi în străinătate şi care s-au angajat în ţară.

Violeta Alexandru a explicat că una dintre măsurile active aplicate de Guvern prin ordonanţa publicată sâmbătă, vizează aprobarea unei sume de 50 la sută din salariu, până la 2.500 de lei pentru fiecare angajat între 16 – 29 ani sau peste 50 de ani.

“Ne aşteptăm ca angajatorii să se uite cu atenţie şi să angajeze persoane din aceste categorii de vârstă. Măsura se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi au rămas fără un loc de muncă. Ne adresăm cu prioritate celor cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă în străinătate şi s-au întors în ţară”, a spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a meţionat că, pentru aceste persoane, statul va deconta 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 de lei, după ce angajatorul va fi plătit atât salariul, cât şi contribuţiile sociale aferente acestuia.

Românii din diaspora care se întorc în țară, scutiți de plata impozitelor

Este vorba de proiectul inițiat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care se acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în ţară.

Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat.

„Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiți de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României.

În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, se reduce cu 50%.

Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, se arată în proiectul de lege.

Pentru a evita o stimulare a migraţiei, aceste facilităţi nu se aplică în cazul în care un cetăţean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăseşte teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat, unde obţine venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioada de eligibilitate pentru sprijin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *