Guvernul britanic: “Vrem sa pastram toti romanii dupa Brexit, dar cei care nu vor avea rezidenta, vor fi expulzati

Ambasadorul Regatului Unit la București Andrew Noble a dat asigurări românilor din Marea Britanie, că nimic relevant nu se schimbă în cazul lor, până la finalul anului 2020, mulțumită perioadei de tranziție care urmează Brexitului.

Noble a observat numărul mare de români care au aplicat pentru statutul de pre-rezident sau de rezident și a precizat că Marea Britanie dorește să îi păstreze pe toți cetățenii europeni care trăiesc acum în Regat.

În privința cetățenilor europeni care nu vor aplica pentru rezidență până la termenul limită, 30 iunie 2021, și care în principiu riscă expulzarea, ambasadorul a spus că autoritățile britanice vor prefera o abordare ”umană”, care să asigure continuitatea.

Andrew Noble a declarat că drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie, inclusiv a celor români, vor rămâne aproape neschimbate până pe 31 decembrie 2020.

”Rezultatul acordului de retragere din UE este această perioadă de implementare, în timpul căreia aproape nimic nu se schimbă, aproape totul rămâne la fel. Evident, nu vom mai fi în UE, este o diferență fundamentală aici. Dar în ceea ce privește drepturile cetățenilor, cred că tot ce am observat că va fi diferit este că acordul de retragere nu continuă dreptul de a vota în alegerile locale și europene”, a spus Noble.

Ambasadorul a precizat că Marea Britanie a oferit dreptul de vot în alegerile locale pentru toți cetățenii europeni rezidenți legali în Regat, cerând reciprocitate și din partea statelor membre, din care doar trei au acceptat să ofere acest drept până acum.

”Rămâne să stabilim acest lucru cu guvernul român”, a spus Noble, care a precizat că în România există un grup restrâns de aproximativ 2.700 de rezidenți britanici. Drepturile rezidenților legali sunt garantate pe viață.

Ambasadorul britanic a mai precizat românii mai pot veni în aceleași condiții ca și până acum în Marea Britanie până pe 31 decembrie 2020 și că termenul limită pentru solicitarea statutului de pre-rezident sau de rezident este de 30 iunie 2021.

”Românii sunt unul dintre grupurile care a exprimat cea mai mare încredere în schemă, adunând mai multe aplicări decât numărul cunoscut al românilor din Regatul Unit. Credeam că sunt 400.000 de români în Regatul Unit, dar s-au înregistrat deja 430.000, adică 110%. Polonezii sunt abia la 60%, iar bulgarii la 135%”, a spus Noble.

Noble a abordat și temerea românilor și a altor europeni potrivit cărora lipsa unui document fizic care să le ateste statutul de rezident le va aduce probleme. Aceste temeri nu au obiect, a spus diplomatul.

”Este o față a societății britanice care este greu de înțeles pentru alți oameni. Noi operăm pe ideea că totul este posibil dacă nu e o lege împotrivă. Nu ai nevoie de o relație cu poliția pentru a trăi undeva.

Nu avem acte de indentitate, poliția nu înregistrează locul unde trăiești și până de curând nu înregistram cine a plecat din țară. Baza relației statului britanic cu individul este bazată pe încredere. E un lucru dificil de înțeles pentru membrii celor 27 de naționalități, care sunt obișnuiți cu acte de identitate.

Și este motivul pentru care oamenii nu sunt mulțumiți de ideea că nu vor avea o bucată de plastic care să spună: am statut de rezidență”, a spus ambasadorul, care a subliniat că rezidența legală în Marea Britanie poate fi demonstrată printr-o simplă factură de utilități.

O abordare ”umană” pentru cei care nu au statut de rezident Andrew Noble a asigurat că și cei care nu vor aplica la timp pentru statutul de pre-rezident sau de rezident vor avea parte de un tratament ”uman”, în ciuda unor voci din Marea Britanie care au sugerat că acești oameni ar putea fi expulzați.

”Facem toate eforturile să încurajăm toți românii să aplice. Nu există un motiv să nu o facă. Există sisteme care ajută persoane vulnerabile să facă asta. Există autorități locale, ONG-uri care ajută oamenii să aplice. Iar românii se descurcă foarte bine.

Nu cred că problema va exista. Suntem așa de dornici să nu fie o problemă încât termenul limită pentru aplicare a fost stabilit pe 30 iunie 2021, deci șase luni după perioada de tranziție”, a spus Noble, care a adăugat că cei care riscă să nu fie înregistrați sunt mai degrabă cetățenii din vestul Europei, care locuiesc în Marea Britanie de mult timp și care cred că schema nu este necesară și în cazul lor.

Dacă va fi o bătrânică care nu considera că situația i se aplică, atunci abordarea noastră va fi una dictată de umanitate și de continuitatea acestei importante populații din Regatul Unit. Pachetul privind statutul de rezidență e așa de generos deoarece vrem să îi păstrăm pe toți”, a spus ambasadorul britanic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *