Concesiile romanilor din UK: “Nu mergem la Tesco sau Sainsbury, ci la Aldi sau Lidl. Dramuim banii si mancam cu £150 pe saptamana”

BBC prezintă, într-un reportaj, poveştile unor familii de români şi polonezi care şi-au refăcut viaţa în această ţară şi cum le influenţează cele mai recente evoluţii traiul: se întorc în ţara de baştină sau mai rămân?

Numărul muncitorilor est-europeni în Marea Britanie a înregistrat o scădere record, arată cele mai recente statistici.

De ce aleg românii să rămână

BBC spune povestea românului Virgil Secrateanu, care a plecat din România în Marea Britanie acum patru ani şi lucrează pentru o companie de logistică din Daventry.

În România, ajunsesem la punctul în care nu ne puteam permite să ne creştem copiii”, spune el. „Nu eram plătiţi în mod regulat, am avut probleme cu facturile, nu am putut face faţă problemelor de bază, cum ar fi hrănirea copiilor”, mai povesteşte românul.

După ce a luat decizia de a pleca în Marea Britanie, a început să facă schimburi de noapte într-un depozit şi şi-a croit drumul pentru a deveni un analist IT în companie.

Dar schimburile de noapte, împreună cu munca grea şi mai multe promovări i-au adus lui Virgil destui bani pentru a-şi aduce soţia şi cei doi copii în Marea Britanie, în numai şase luni.

Soţia lui Ioan, Dora, lucrează la aceeaşi companie de logistică, în timp ce fiii săi – Liviu, în vârstă de 17 ani, şi Raul, în vârstă de 11 ani – s-au stabilit la şcoală. După trei ani şi jumătate, ambii vorbesc engleza perfect, fără nicio urmă de accent.

PÂNĂ ACUM, AM REUŞIT SĂ REALIZĂM ATÂT DE MULTE LUCRURI ÎN ULTIMII PATRU ANI AICI, ÎN MAREA BRITANIE, LUCRURI LA CARE DOAR AM FI PUTUT VISA ÎN ROMÂNIA”, SPUNE IOAN.

În ciuda unei creşteri economice puternice de aproximativ 7%, România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Banca Mondială a estimat PIB-ul ţării la 211 miliarde de dolari anul trecut, cu salarii medii lunare de aproximativ 600 dolari (460 de lire).

De ce se întorc polonezii acasă

BBC prezintă şi povestea unei familii de polonezi, care au decis că traiul în Marea Britanie le-a ajuns şi vor să se întoarcă acasă. „Poate părea nebunesc, dar chiar dacă am să primesc un salariu cu 50% mai mic în Polonia, banii îmi vor ajunge mai mult”, spune polonezul Waclaw Wiater.

DUPĂ 12 ANI DE VIAŢĂ, MUNCĂ ŞI CREŞTEREA UNEI FAMILII ÎN MAREA BRITANIE, EL ŞI SOŢIA SA AU DECIS SĂ SE MUTE ÎNAPOI ÎN ŢARA DE ORIGINE. „LIRA BRITANICĂ NU TE MAI DUCE PREA DEPARTE”, SPUNE EL.

Waclaw, care lucrează pentru o companie de inginerie din Wellingborough, Northamptonshire, spune că nu este vorba doar de cursul de schimb mai slab care i-a lovit buzunarul: „Costul cumpărăturilor, doar pentru lucrurile săptămânale esenţiale, preţurile la absolut orice au explodat”.

„NU MERGEM LA TESCO SAU LA SAINSBURY, NE ŢINEM DEPARTE DE ACESTE LOCURI. MERGEM LA ALDI SAU LIDL, IAR PENTRU NOI COSTĂ CHIAR 120 SAU 150 DE LIRE STERLINE PE SĂPTĂMÂNĂ”.

Preţuri mai scăzute şi o economie în creştere în Polonia îl trag acasă. „Costul benzinei şi motorinei este mult mai scăzut în Polonia”, spune el, adăugând: „Nu numai că plătim aproximativ o liră pe litru, dar şi taxa pe şosea este inclusă în preţul respectiv”.

De asemenea, taxa de consiliu, în Marea Britanie, creşte în fiecare an. Înapoi în Polonia, unde vom trăi, nu vom plăti acest impozit deloc”, mai spune el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *