BREXIT: Marea Britanie și UE au ajuns la un acord de principiu. Cum ii afecteaza pe romanii din Regat

Guvernul va renunța la unele clauze legislative care ar fi încălcat legislația internațională, după ce s-a ajuns la un „acord de principiu” cu privire la problemele legate de Brexit. Ministrul Michael Gove s-a declarat „încântat” că a ajuns la un acord cu partea europeană, inclusiv cu privire la aranjamentele post-Brexit pentru frontiera irlandeză, în urma discuțiilor cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Drept urmare, guvernul a declarat că va retrage părțile controversate ale proiectului său de lege privind piața internă.

UE amenințase Regatul Unit cu acțiuni legale după ce guvernul anunțase că are în vedere trecerea prin parlament a unor clauze care ar fi încălcat acordul Brexit. Guvernul a promis, de asemenea, că nu va introduce nicio măsură similară în proiectul de lege privind impozitarea, care urmează să fie dezbătut în Camera Comunelor marți, 8 decembrie.

Gove și Sefcovic sunt copreședinți ai Comitetului mixt UE-Regatul Unit, care supraveghează punerea în aplicare a Acordului de retragere. Discuțiile lor sunt separate de negocierile în curs privind un acord comercial post-Brexit.

Primul ministru Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni la Bruxelles „în următoarele zile”, în încercarea de a încerca să scoată din impas acordul comercial UE-Regatul Unit.

Boris Johnson: “Încă mai putem face o afacere bună!”

Premierul britanic Boris Johnson spune că vrea o afacere bună între Marea Britanie și UE, înainte de a pleca la Bruxelles pentru o discuție cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Johnson le-a spus ieri, 9 decembrie, parlamentarilor, că poate face „o afacere bună” cu UE, în ceea ce privește tratatul comercial – dar a mai spus că europenii insistă în prezent asupra unor condiții pe care niciun prim-ministru nu le-ar putea accepta. El i-a asigurat pe parlamentari că „încă mai este de făcut o afacere bună” cu UE.

El a adăugat, subliniind dificultățile negocierilor acordului comercial: „Prietenii noștri din UE insistă în prezent ca atunci când adoptă o nouă lege, pe viitor, pe care noi nu o respectăm, să aibă dreptul automat să ne pedepsească. Și mai insistă ca Marea Britanie să fie singura țară din lume care nu are control suveran asupra apelor sale de pescuit. Nu cred că aceștia sunt termeni pe care vreun prim-ministru al acestei țări le-ar accepta”.

El a insistat din nou că Marea Britanie va „prospera puternic”, cu sau fără o înțelegere – o cerere care a fost contestată de experți economici, inclusiv de Biroul pentru Responsabilitate Bugetară și de guvernatorul Băncii Angliei.

„Orice s-ar întâmpla de la 1 ianuarie, această țară va putea continua cu sistemul nostru de imigrație bazat pe puncte, pe care l-am introdus în lege pentru a ne îndeplini angajamentul manifest, vom putea continua cu instituirea porturilor libere, porturi fără taxe, iar zone din întreaga țară unde locurile de muncă și creșterea economică sunt cele mai necesare”, a mai declarat Boris Johnson.

„Vom putea să ne onorăm promisiunea față de poporul britanic și să instituim standarde mai înalte de bunăstare a animalelor și vom putea face tranzacții de liber schimb și ne vom recupera și banii”, a continuat acesta.

Liderul laburist, Sir Keir Starmer, a spus că premierul a arătat poporului britanic că „șansele de a nu se încheia un acord erau absolut nule” și s-a întrebat de ce ar trebui să creadă cineva ceea ce spune despre Brexit.

El a întrebat, de asemenea, câți dintre cei 50.000 de agenți vamali promiși vor fi la lucru pe 1 ianuarie, dar primul ministru nu a răspuns direct și a spus că guvernul a „investit un miliard de lire sterline pentru a pregăti țara pentru orice relație comercială va exista la Ianuarie”.

Johnson a adăugat că Marea Britanie va deveni un „magnet pentru investițiile strîine”, indiferent dacă va exista sau nu un acord cu UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *