Brexit fără acord, semne de panică: Magazinele, sfătuite să-și facă stocuri

Producătorii de alimente au avertizat că va apărea o penurie de legume timp de trei luni, iar specialiștii cred că lipsa unui acord pentru Brexit va declanșa, sub imperiul panicii, o goană generală după cumpărături, mai amplă decât cea care a fost în martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

„Supermarketurile și miniștrii sunt foarte îngrijorați de fenomenul cumpărăturilor în panică. Au văzut ce s-a întâmplat la COVID, când oamenii au început să cumpere masiv hârtie igienică, și cât de repede pot degenera lucrurile”, a declarat un consultant din domeniu, potrivit The Guardian.

„Retailerii și furnizorii fac tot ce pot pentru a reduce întreruperile în materie de aprovizionare, inclusiv mărind stocurile de mărfuri neperisabile și căutând rute alternative de aprovizionare. Principalul impact al Brexitului va fi asupra produselor proaspete importate, cum ar fi fructele și legumele, care nu pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp nici de retaileri, nici de consumatori”, a declarat un reprezentant al industriei de retail.

Pe de altă parte, guvernul a cerut furnizorilor de medicamente, dispozitive medicale și vaccinuri să facă stocuri pentru șase săptămâni, „în locuri sigure” din Marea Britanie. Ministrul de externe, Dominic Raab, susține că există „suficientă diversitate” a lanțului de aprovizionare cu medicamente, deși admite că ar putea exista unele întreruperi, în caz de Brexit fără acord. 

Într-o discuție la BBC. el a părut să confirme și un articol din Sunday Telegraph, potrivit căruia guvernul face planuri pentru a acorda agricultorilor britanici un ajutor în valoare totală de 8 miliarde de lire, în eventualitatea unui Brexit fără acord.

„Întotdeauna suntem atenți, așa cum am demonstrat-o și în cazul coronavirusului, pentru că vrem să sprijinim comunitățile vulnerabile”, a declarat Dominic Raab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *