Brexit: Drepturile pe care le vor pierde cetățenii UE aflați în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021

Ministrul britanic de interne Priti Patel a impus în cadrul noii scheme de imigrație post-Brexit permise digitale pentru cetățenii UE.

Însă, multe persoane se tem că acestea ar putea împiedica persoanele cu statut stabilit să acceseze locuri de muncă, servicii bancare și asistență medicală.

Mii de cetățeni ai UE s-ar putea confrunta cu probleme de acces la serviciile esențiale, deoarece guvernul refuză să elibereze dovezi fizice ale dreptului lor de a locui în Marea Britanie.

Schema de soluționare acordă cetățenilor UE dreptul de a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Spre deosebire de ceilalți cetățeni străini, aceștia nu primesc un permis de ședere biometric care să dovedească statutul lor.

În schimb, trebuie să acceseze baza de date online a Home Office de fiecare dată când trebuie să prezinte dovezi ale eligibilității.

Procesul, care solicită solicitanților să aibă un smartphone și un acces fiabil la internet, face parte dintr-un plan guvernamental de eliminare treptată a permiselor imprimate pe hârtie și de a face întregul serviciu de imigrare digital.

Dar înseamnă că cei cu statut stabilit și furnizorii de servicii trebuie să negocieze o secvență de conectări, e-mailuri și coduri de partajare pentru a confirma eligibilitatea lor.

Și criticii susțin că provocările sistemului online le-ar putea împiedica să acceseze locuri de muncă, locuințe și tratament medical.

„Multe pot merge prost – întreruperile tehnologice, persoanele care nu pot naviga în sistemul digital și furnizorii de servicii care nu doresc să se angajeze în el”, spune Maike Bohn, cofondator al grupului de suport the3million, care militează pentru un document de rezervă imprimat pe hârtie în timp ce sistemul digital va fi pus la punct.

„Nu vrem să se dezvolte o societate pe două niveluri în Marea Britanie: cetățeni britanici și non-UE care își pot dovedi dreptul la muncă și acces la asistență medicală oricând, oriunde, pur și simplu prezentând un card fizic sau pașaport – și cetățeni UE care nu pot . ”

Problemele apar deja pentru persoanele care au încercat să utilizeze noul sistem.

Spre exemplu, lui Elisabeth Dodds i-a fost anulată oferta unui împrumut de 50.000 de lire sterline pentru îmbunătățirea locuinței, când banca ei a insistat asupra dovezii statutului ei.

„Am trimis atât o copie a scrisorii mele de la biroul de interne care confirmă faptul că mi s-a acordat statutul de decontat, cât și codul de acțiune pentru verificarea stării mele online”, a spus ea.

„Royal Bank of Scotland [RBS] a refuzat să accepte aceste informații.

La sfatul unui consilier de împrumut, am tipărit documentele Home Office, inclusiv capturi de ecran de pe site-ul Home Office care arată că am concediu pe perioadă nedeterminată și le-am adus într-o sucursală bancară.

„Și acest lucru a fost respins. Mi s-a spus în mod diferit că nu au auzit niciodată de statutul stabilit și au fost neputincioși să schimbe ce formă de dovadă ar putea accepta. ”

Un sondaj publicat luna aceasta a constatat că doar 14% dintre companiile chestionate erau clare cu privire la noile reguli pentru angajarea cetățenilor UE după încheierea liberei circulații în decembrie, în timp ce unul din cinci ar accepta mai ușor un permis biometric ca dovadă a statutului.

Sancțiunile stricte impuse angajatorilor, proprietarilor și băncilor care nu reușesc să verifice statutul de imigrație al solicitanților înseamnă că cei care nu sunt familiarizați cu cerințele pot greși și pot respinge cetățenii UE.

Cercetările efectuate de Consiliul mixt pentru bunăstarea imigranților arată că doar trei din 150 de proprietari ar fi pregătiți să efectueze controale digitale asupra potențialilor chiriași.

Un pașaport UE rămâne o dovadă validă a statutului până în iulie 2021, dar există îngrijorări cu privire la ce se va întâmpla după aceea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *